DPE stelt vragen over nut en noodzaak van partnerschap met Chinese stad Dalian
Mensenrechtenschending door en spionage vanuit China. DPE stelt vragen over nut en noodzaak van partnerschap met Chinese stad Dalian.
Op 13 oktober werd bekend dat China verkozen is tot één van de leden van de VN-mensenrechtenraad. Dit voor de duur van drie jaar. Op deze benoeming is, wat DPE betreft terecht, veel kritiek. Zo worden een aantal bevolkingsgroepen, zoals bijvoorbeeld de Oeigoeren, in China stelselmatig onderdrukt.
Maar niet alleen qua onderdrukking van bevolkingsgroepen staat China slecht op de kaart. Zo waarschuwden de inlichtingendiensten in juni van dit jaar nog op tot waakzaamheid tegen Chinese spionage naar een Coronavaccin, onderzoekt de AIVD mogelijke Chinese spionage via het bedrijf Huawei en hebben Chinese spionnen voor honderden miljoenen bedrijfsgeheimen bij ASML gestolen.
Kortom, China is een land dat er op meerdere vlakken niet goed opstaat. Er vanuit gaan dat geopolitieke onderwerpen geen effect hebben op lokale initiatieven op gemeenteniveau is op voorhand naïef te noemen. Zo geeft Instituut Clingendael in een artikel op de NOS website aan dat: “Een partnerband op lokaal niveau (zoals Enschede deze heeft met de Chinese stad Dalian) kan botsen met relaties op nationaal niveau”. Het is volgens Clingendael moeilijk helder te krijgen wie de lokale bestuurders uit de Chinese partnersteden nu eigenlijk precies zijn. “Regionale Chinese overheden worden strak aangestuurd door de Communistische Partij. Lokale Nederlandse bestuurder kunnen dat niet goed doorzien”.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft daarnaast flinke knelpunten in kaart gebracht bij het onderhouden van partnerschappen met China. Hierbij zijn vooral vragen op het gebied van informatieveiligheid, landelijk- en Europees beleid en het herkennen van strategische investeringen.
Naar aanleiding van bovenstaande stelt Democratisch Platform Enschede het college de volgende (artikel 35) vragen:
- Op de gemeentelijke website wordt aangegeven dat Enschede voor ondernemers uit Twente bijeenkomsten met Chinese bedrijven worden geregeld. In hoeverre is er bij dit soort initiatieven aandacht voor de schending van mensenrechten door en bedrijfsspionage vanuit China? Hoe ziet deze aandacht er precies uit?
- Wordt er, naar aanleiding van het advies van de Militaire Inlichtingendienst (MIVD), bij de initiatieven benoemd bij vraag 1 nagedacht over wat wel en wat niet met Chinese partners besproken wordt? Zo ja, hoe dan concreet? Zo nee, hoe wilt u dit in de toekomst onder de aandacht brengen?
- Wat is de concrete winst voortkomend uit de partnerband met Dalian? Staat deze ‘winst’ in verhouding tot het zeer slechte imago dat China op een aantal vlakken (beschreven in de inleiding van deze artikel 35 vragen) heeft?
- Hoe kijkt het college naar de samenwerking met Dalian in de nabije toekomst?
- Op de gemeentelijke website wordt gesproken over het voornemen tot een ‘lange termijn connectie’ met de Chinese stad Dalian. Kan het college aangegeven wanneer ‘de emmer vol is’ qua mensenrechtenschending, spionage en inmenging bij autonome staten door China zoals Taiwan? Met andere woorden, wanneer vindt het college het welletjes en is een partnerschap met een Chinese stad niet langer gewenst?
- DPE kijkt zeer kritisch naar het partnerschap met een Chinese stad. Wat DPE betreft schalen we dit partnerschap in de nabije toekomst af en zeggen we deze uiteindelijk op. Hoe kijkt het college hiernaar?